Canisa de Ciobanesc Belgian Malinois

Despre Malinois

Bianca 10 luni

 

Ce este un Malinois?

Malinois este varietatea cu blană scurtă a ciobănescului belgian, de culoare brun-roşcată cu mască neagră. Din 1959, în Statele Unite, s-a diferenţiat ca rasă aparte. Masculii ajung la 60-66 cm în greabăn şi cântăresc 27- 36 kg. Femelele au 56-60 cm în greabăn şi 18-27 kg. Este un câine de „înaltă tensiune” şi acest lucru se face simţit cel mai bine când are un scop bine definit în viaţă. În general, este câinele recomandat pentru proprietarii începători, pentru că este un câine extrem de uşor de antrenat.

Care este diferenţa dintre Malinois şi ciobănescul german?

Există diferenţă atât în construcţia corpului, cât şi în temperament. Malinois este un câine oarecum mai mic, cu oase mai uşoare. Malinois are postură dreaptă, stă întins pe degetele de la picioare, iar ciobănescul german are spatele lung, înclinat şi umblă mai mult pe talpă. Capul de Malinois este mai rafinat, mai cizelat, cu urechi mai mici, mai triunghiulare. Malinois are culoare brun-roşcată, iar capătul firului de păr este negru, în timp ce ciobănescul german are culoare brun-bronz, cu şaua tipică neagră. Se consideră că Malinois este mai agil, şi mai receptiv decât ciobanescul german.

Cum este temperamentul „sănătos” al rasei Malinois?

Temperamentul poate varia de la îndrăzneţ şi prietenos, la rezervat şi distant faţă de străini. Este important să recunoaştem că acea distanţare este foarte diferită de un temperament agresiv şi temător – care este întotdeauna incorect.

Temperamentul sănătos începe cu o linie de reproducţie bună, la care se adaugă legătura pozitivă cu proprietarul câinelui şi o bună socializare în perioada de pui – inclusiv expunerea la locuri noi, întâlnirea cu oameni cu diferite activităţi şi plimbările în lesă în locaţii familiare şi nefamiliare. Muşcătura, mârâiala, retragerea sau atitudinea de „nu mă atinge” sunt comportamente de nedorit la un Malinois. Nu vor fi niciodată, la nici un nivel, recompensate în ringul de show sau pe terenul de examen de munca.

Unii pui de Malinois, în primul lor an de viaţă, trec prin faze emoţionale temporare şi ocazional se pot manifesta absurd, necontrolat, exuberant, neastâmpărat sau suspicios. Un Malinois bine crescut şi socializat va depăşi repede aceste comportamente şi arbitri ar trebui să le treacă cu vederea la pui. Oricum, un Malinois adult care manifestă un comportament agresiv şi înfricoşător fie că este prost crescut sau slab socializat, fie, cel mai frecvent, ambele. Acesta este un temperament de neacceptat la un Malinois.

Ce fel de „cămin” este potrivit pentru un Malinois?

Proprietarul care-şi pregăteşte cel mai bine câinele Malinois este unul care are experienţă anterioară în antrenarea câinilor. Chiar şi aşa, mulţi dintre proprietari nu sunt pregătiţi pentru „intensitatea” personalităţii acestei rase. Orice ar face, o fac la maximum: fie că e vorba de muncă, joacă sau pur şi simplu să adore, o fac la nivel înalt. Malinois-ului îi place să fie inclus în toate activităţile: dacă vă place să faceţi jogging, să mergeţi în drumeţii, să alergaţi, să mergeţi pe bicicletă, să faceţi exerciţii de disciplina, agility, activităţi în aer liber sau doar să vă petreceţi timpul cu câinele dvs., atunci Malinois este o alegere perfecta pentru dvs..

Ce fel de antrenament necesită un Malinois?

Malinois este un câine activ, inteligent care necesită expunere timpurie la diverşi oameni şi câini, astfel ca pe când se maturizează să îi accepte. De asemenea, Malinois are nevoie de antrenamente care să-i controleze energia şi exuberanţa şi să le canalizeze spre alte activităţi folositoare. Pentru puii de Malinois se recomandă socializarea cu pui sau ore de grădiniţă pentru pui. Proprietarii care au pentru prima oară Malinois sunt uluiţi şi încântaţi de cât de repede învaţă şi cât sunt de sensibili la corecţie, dar tocmai aceste trăsături pot să le aducă neplăceri dacă proprietarii nu-şi găsesc timpul necesar antrenamentului adecvat sau dacă se combină corecţiile dure cu tehnici slabe de dresaj.

În ce activităţi excelează un Malinois?

Aproape în orice îi cere stăpânul să facă! Aproape că nu există să nu încerce orice l-ar încuraja stăpânul să facă. Aceşti câini excelează la disciplină, urmă, agilitate, sunt buni câini de turmă, la expoziţii, SCH, IPO şi alte sporturi de apărare, la scotocire şi salvare, câini pentru poliţie şi armată şi de asemenea, fac orice ar putea să facă un câine. Profesioniştii descriu Malinois ca fiind un câine foarte orientat spre joacă, deci totul reprezintă o joacă pentru el şi adoră să se joace.

Malinois este un câine agresiv?

Malinois este o rasă de „protecţie” – îşi va apăra stăpânul şi casa stăpânului. Oricum, un Malinois bine dresat, bine socializat şi bine antrenat va evalua cu calm fiecare situaţie şi va judeca bine fiecare răspuns. Nu ar trebui să fie agresiv sau nervos cu persoane sau situaţii străine. Câinii cu temperament slab sau cei care nu au fost socializaţi sau dresaţi pot fi duri – să mârâie sau să muşte din cauza fricii sau agresivităţii. Din acest motiv este important să vă cumpăraţi Malinois de la crescători care au linii de producţie cu temperament sănătos şi să obişnuiţi puii să se întâlnească de mici cu oameni noi şi cu căţei, astfel încât pe când se maturizează, să aibă o atitudine relaxată şi de acceptare.

Malinois sunt buni cu copiii?

Da, mai ales atunci când cresc împreună. Dacă nu sunt crescuţi împreună cu copiii, cât sunt tineri, trebuie să li se dea multiple ocazii să întâlnească şi să interacţioneze cu copii. Totuşi, nu uitaţi că este un câine relativ mare, foarte activ şi care reacţionează foarte repede. Ca şi cu orice astfel de câine, nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi cu copii foarte mici sau neastâmpăraţi.

Ce probleme de sănătate poate avea un Malinois?

În general, sunt câini sănătoşi, cu o medie de viaţă de 10-14 ani. Totuşi, sunt susceptibili de displazie de şold – infirmitate moştenită genetic – deci este important ca atunci când cumpăraţi un pui, să vă asiguraţi că ambilor părinţi li s-au verificat şoldurile şi au certificate cu calificativ bun sau excelent. În general, crescătorii vor spune despre vreun strămoş sau de un baraj că ar fi OFA excelent sau OFA bun (OFA – organizaţia canină ortopedică). Dacă nu prezintă acest certificat, întrebaţi care este cauza.

Menu
Contact
Newsletter
* = required field