Canisa de Ciobanesc Belgian Malinois

Istoric malinois

             Ciobănescul belgian exista deja de mult timp ca rasă, fiind menționat încă de prin anii 1700, la fermele din Belgia. La sfârșitul anilor 1800 exista țn Belgia un septel eterogen de câini folosiți la pază și mânarea turmelor, a căror blană varia extrem de mult ca textură și culoare. Pentru a aduce puțină ordine în acest haos, chinofilii pasionați din Belgia au constituit un grup de lucru, sub conducerea prof. A. Ruel, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Curenghem. Rasa s-a născut oficial între 1891 și 1897, cu o clasificare în 4 ramuri, în funcție de culoare și blană. Cele patru varietăți de Ciobănesc Belgian și-au primit numele după regiunea în care se găseau: Groenendael, Tervuren, Laekenois și Malinois. Standardele pentru aceste rase sunt identice, diferențele apărând numai la culoarea blănii, textura și lungimea acesteia, ca estetică, și diferența în temperament și aptitudini, în acestea excelând Malinois-ul. În 29 septembrie 1891 s-a fondat la Bruxelles Clubul Câinelui Ciobănesc Belgian, și în acelasi an, la 15 noiembrie, prof. A. Ruel a organizat la Curenghem o adunare la care au participat 117 câini, prilej cu care a avut loc primul recensământ și s-au ales exemplarele etalon ale rasei. Anul următor a început adevărata selecție, practicându-se o cosangvizare extremă în jurul câtorva exemplare etalon. În 3 aprilie 1892 a fost redactat de catre Clubul Câinelui Ciobănesc Belgian primul standard-foarte amânunțit al rasei. A fost admisă o singură rasă, cu varietăți de blană. În acea epocă, Ciobănescul Belgian era considerat un câine al “sărăntocilor”, iar rasei îi lipsea prestigiul, din care cauză, abia în 1901 au fost inscrise in Cartea de Origine a Societatii Regale Saint-Hubert (L.O.S.H.) primele exemplare. În anii următori, corifeii chinologiei belgiene s-au dedicat, cu tenacitate și încăpățânare, muncii de omogenizare a rasei și de corijare a defectelor. Se poate spune că în 1910 tipul și caracterele Ciobănescului Belgian erau deja fixate. În cursul istoriei Ciobănescului Belgian au existat numeroase controverse pe tema varietăților și a culorilor admise, dar niciodată nu a existat vreun dezacord în ce privește morfologia, caracteristicile și aptitudinile de muncă.
            Nu doresc ca această scurtă istorie să devină plicitsitoare. Doresc să menționez că de la înregistrarea oficială a rasei până în prezent, Malinois-ul a fos prezent în toate domeniiile de utilizare a câinilor, de la câine de familie la MWD (military working dog). Malinois-ul este un actor extrem de important în toate campionatele de munca (IPO, Ring, KNPV, Agility, Rescue), dominând podiumul cu fiecare ocazie.
            Malinois-ul este, de asemenea, o rasă care câștigă teren în domeniul câinilor de serviciu, pază și protecție, intervenție rapidă, în detrimentul Ciobănescului German, fiind prezent în toate serviciile de poliție, jandarmerie și în cele militare.


Leave a Reply

Menu
Contact
Newsletter
* = required field