Canisa de Ciobanesc Belgian Malinois

Istoric malinois

Ciobanescul belgian exista deja de mult timp ca rasa, fiind mentionat inca de prin anii 1700, la fermele din Belgia.  La sfarsitul anilor 1800 exista in Belgia un septel eterogen de caini folositi la paza si manarea turmelor, a caror blana varia extrem de mult ca textura si culoare.  Pentru a aduce putina ordine in acest haos,  chinofilii pasionati din Belgia au constituit un grup de lucru,  sub conducerea prof. A. Ruel, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Curenghem.  Rasa s-a nascut oficial intre 1891 si 1897, cu o clasificare in 4 ramuri, in functie de culoare si blana.  Cele patru varietati de ciobanesc belgian si-au primit numele dupa regiunea in care se gaseau: Groenendael, Tervuren,  Laekenois si Malinois.  Standardele pentru aceste rase sunt identice, diferentele aparand numai la culoarea blanii, textura si lungimea acesteia ca estetica, si diferenta in temperament si aptitudini, in acestea exceland Malinois-ul. In 29 septembrie 1891 s-a fondat la Bruxelles Clubul Cainelui Ciobanesc Belgian, si, in acelasi an, la 15 noiembrie prof. A. Ruel a organizat la Curenghem o adunare la care au participat 117 caini, prilej cu care a avut loc primul recensamant si s-au ales exemplarele etalon ale rasei.  Anul urmator a inceput adevarata selectie, practicandu-se o cosangvizare extrema in jurul catorva exemplare etalon.  In 3 aprilie 1892 a fost redactat de catre Clubul Cainelui Ciobanesc Belgian primul standard-foarte amanuntit-al rasei.  A fost admisa o singura rasa, cu varietati de blana. In acea epoca, ciobanescul belgian era considerat un caine al “sarantocilor”, si rasei ii lipsea prestigiul, din care cauza, abia in 1901 primele exemplare au fost inscrise in Cartea de Origine a Societatii Regale Saint-Hubert (L.O.S.H.).  In anii urmatori, corifeii chinologiei belgiene s-au dedicat, cu tenacitate si incapatanare, muncii de omogenizare a rasei si de corijare a defectelor. Se poate spune ca in 1910 tipul si caracterele ciobanescului belgian erau deja fixate.  In cursul istoriei ciobanescului belgian au existat numeroase controverse pe tema varietatilor si a culorilor admise, dar niciodata nu a existat vreun dezacord in ce priveste morfologia, caracteristicile si aptitudinile de munca.
Nu doresc ca aceasa scurta istorie sa devina plicitsitoare. Doresc sa mentionez ca de la inregistrarea oficiala a rasei pana in prezent,  Malinois-ul a fos prezent in toate domeniiile de utilizare a cainilor, de la caine de familie la MWD (military working dog). Malinois-ul este un actor extrem de important in toate campionatele de munca (IPO, Ring, KNPV, Agility, Rescue ),  dominand podiumul cu fiecare ocazie.
Malinois-ul este de asemenea rasa care castiga teren in domeniul cainilor de serviciu, paza si protectie,  interventie rapida , in detrimentul ciobanescului german, fiind prezent in toate serviciile de politie, jandarmerie si in cele militare.


Leave a Reply

Menu
Contact
Newsletter
* = required field