Canisa de Ciobanesc Belgian Malinois

Despre Malinois

 

Ce este un Malinois?

           Se spune despre acest câine că dacă-i arunci o minge de 100 de ori, el va aștepta să o arunci și a 101 oară. Nu se plictisește niciodată și “funcționează” cu energie nucleară. Este extrem de inteligent și de devotat familiei sale.

           Este vedeta concursurilor de dresaj și agility, dresaj canin. Este Malinois! Ciobănescul Belgian, un “câine plebeu, un adevărat muncitor, un proletar”, asa cum le place să susțină istoricilor rasei, își face apariția în chinologie și “se strecoară” în cărțile de origine mult mai târziu. Cu cele patru varietăți – Malinois, Tervueren, Groenendael și Laekenois – la sfarsitul secolului al XIX-lea, Ciobănescului Belgian îi vine vremea consacrării.

          Un însoțitor profesionist. Așa cum menționam anterior, Malinois-ul este un câine extrem de devotat, de fapt umbra stăpânului, și adoră să ia parte la orice activitate a sa … chiar insistă. Simte foarte bine dispoziția acestuia și, din acest motiv, comunicarea non-verbală cu un astfel de câine atinge un nivel surprinzător. Se spune că el știe ce simți chiar înainte ca tu însuți să știi. Inteligent, vigilent, dar, în primul rând, energic, Malinois-ul nu este recomandat celor care nu au suficient timp pentru câinele lor. Dacă nu-i dați sarcini, își găsește singur, iar acestea, de cele mai multe ori, s-ar putea să nu vă fie pe plac.

           Genetic și temperamental, cele patru varietăți, astăzi rase distincte, sunt foarte apropiate. Culoarea, lungimea și textura părului sunt singurele caracteristici care le diferențiază și care au constituit, în același timp, motivul unor mari dispute între chinologii belgieni ai începutului de secol.

           Diverse opinii, mai mult sau mai puțin întemeiate, susțineau legătura dintre culoarea părului și temperamentul acestor câini. S-a ajuns chiar la afirmații că: “Negrul este semn de putere și inteligență, în timp ce roșcatul trădează degenerarea”. Concluzii false și observații subiective sunt aruncate asupra unor varietăți pentru promovarea celorlalte.

           În final, Tervuerenul, cu părul lung și roșcat, Groenendaelul, cu părul lung și negru, Malinois, cu părul scurt și roșcat, și Laekenois cu părul aspru și roșcat, sunt toți omologați de către Societe Royale Saint-Hubert în 1901, însă primul Ciobănesc Belgian înregistrat în Cartea de Origine a S.C. Saint-Hubert este “Vos” – un Malinois din Antwerpen.

           În prezent, cele 4 rase de Ciobănești Belgieni sunt foarte populare, în special în rândul pasionaților concursurilor de dresaj, al polițiilor din diverse țări, care lucrează cu astfel de câini și, în general, în rândul tuturor celor care au o viață activă și cărora timpul le permite o astfel de companie “atomică”.

           Malinois-ul este o companie profesionistă și nu doar un câine de companie. Nu suportă pedepsele aspre, în schimb reacționează foarte bine la metodele de dresaj non-punitive, căci are o plăcere nemăsurată de a-și mulțumi stăpânul. El este un fel de “toate mi se-ntâmplă numai mie”. Este necesar să cunoască mediul în care urmează să trăiască, să ia contact cu ceilalți indivizi care îl înconjoară, bipezi sau patrupezi, să învețe să reacționeze, în funcție de intensitatea stimulului, să devină echilibrat.

           Puiul de Malinois trebuie numaidecât socializat, altfel ajunge inevitabil în situații neplăcute.

Care este diferenţa dintre Malinois şi Ciobănescul German?

           Există diferenţă atât în construcţia corpului, cât şi în temperament. Malinois este un câine oarecum mai mic, cu oase mai ușoare. Malinois are postură dreaptă, stă întins pe degetele de la picioare, iar Ciobănescul German are spatele lung, înclinat şi umblă mai mult pe talpă. Capul de Malinois este mai rafinat, mai cizelat, cu urechi mai mici, mai triunghiulare. Malinois are culoare brun-roşcată, iar capătul firului de păr este negru, în timp ce Ciobănescul German are culoare brun-bronz, cu şaua tipică neagră. Se consideră că Malinois este mai agil, şi mai receptiv decât Ciobănescul German, dar şi mai sensibil, ceea ce face ca antrenamentul să devină mai dificil.

Cum este temperamentul „sănătos” al rasei Malinois?

           Temperamentul poate varia de la îndrăzneţ şi prietenos, la rezervat şi distant faţă de străini. Este important să recunoaştem că acea distanţare este foarte diferită de un temperament agresiv şi temător – care este întotdeauna incorect.

Temperamentul sănătos începe cu o linie de reproducţie bună, la care se adaugă legătura pozitivă cu proprietarul câinelui şi o bună socializare în perioada de pui – inclusiv expunerea la locuri noi, întâlnirea cu oameni cu diferite activităţi şi plimbările în lesă în locaţii familiare şi nefamiliare. Muşcătura, mârâiala, retragerea sau atitudinea de „nu mă atinge” sunt comportamente de nedorit la un Malinois. Nu vor fi niciodată, la nici un nivel, recompensate în ringul de show.

           Unii pui de Malinois, în primul lor an de viaţă, trec prin faze emoţionale temporare şi ocazional se pot manifesta absurd, necontrolat, exuberant, neastâmpărat sau suspicios. Un Malinois bine crescut şi socializat va depăşi repede aceste comportamente şi arbitrii ar trebui să le treacă cu vederea la pui. Oricum, un Malinois adult care manifestă un comportament agresiv şi înfricoşător fie că este prost crescut sau slab socializat, fie, cel mai frecvent, ambele. Acesta este un temperament de neacceptat la un Malinois.

Ce fel de „cămin” este potrivit pentru un Malinois?

           Proprietarul care-şi pregăteşte cel mai bine câinele Malinois este unul care are experienţă anterioară în antrenarea câinilor. Chiar şi aşa, mulţi dintre proprietari nu sunt pregătiţi pentru „intensitatea” personalităţii acestei rase. Orice ar face, o fac la maximum: fie că e vorba de muncă, joacă sau pur şi simplu să adore, o fac la nivel înalt. Malinois-ului îi place să fie inclus în toate activităţile: dacă vă place să faceţi jogging, să mergeţi în drumeţii, să alergaţi, să mergeţi pe bicicletă, să faceţi exerciţii de supunere, activităţi în aer liber sau doar să vă petreceţi timpul cu câinele dvs., atunci Malinois este o alegere bună pentru dvs. În orice caz, dacă petreceţi mult timp la locul de muncă, dacă trebuie să călătoriţi frecvent sau aveţi alte activităţi care vă ţin departe de câinele dvs., cu siguranţă nu aceasta este rasa potrivită pentru dvs..

Ce fel de antrenament necesită un Malinois?

           Malinois este un câine activ, inteligent care necesită expunere timpurie la diverşi oameni şi câini, astfel ca pe când se maturizează să îi accepte. De asemenea, Malinois are nevoie de antrenamente care să-i controleze energia şi exuberanţa şi să le canalizeze spre alte activităţi folositoare. Pentru puii de Malinois se recomandă socializarea cu pui sau ore de grădiniţă pentru pui. Proprietarii care au pentru prima oară Malinois sunt uluiţi şi încântaţi de cât de repede învaţă şi cât sunt de sensibili la corecţie, dar tocmai aceste trăsături pot să le aducă neplăceri dacă proprietarii nu-şi găsesc timpul necesar antrenamentului adecvat sau dacă se combină corecţiile dure cu tehnici slabe de dresaj.

În ce activităţi excelează un Malinois?

           Aproape în orice îi cere stăpânul să facă! Aproape că nu există să nu încerce orice l-ar încuraja stăpânul să facă. Aceşti câini excelează la disciplină, urmă, agilitate, sunt buni câini de turmă, la expoziţii, SCH, IPO şi alte sporturi de apărare, la detecție droguri și explozibil şi salvare, câini pentru poliţie şi armată şi de asemenea, fac aproape orice ar putea să facă un câine. Există Malinois care pot fi ademeniţi pe teren! Profesioniştii descriu Malinois ca fiind un câine foarte orientat spre joacă, deci totul reprezintă o joacă pentru el şi adoră să se joace.

Malinois este un câine agresiv?

           Malinois este o rasă de „protecţie” – îşi va apăra stăpânul şi casa stăpânului. Oricum, un Malinois bine dresat, bine socializat şi bine antrenat va evalua cu calm fiecare situaţie şi va judeca bine fiecare răspuns. Nu ar trebui să fie agresiv sau nervos cu persoane sau situaţii străine. Câinii cu temperament slab sau cei care nu au fost socializaţi sau dresaţi pot fi duri – să mârâie sau să muşte din cauza fricii sau agresivităţii. Din acest motiv este important să vă cumpăraţi Malinois de la crescători care au linii de producţie cu temperament sănătos şi să obişnuiţi puii să se întâlnească de mici cu oameni noi şi cu căţei, astfel încât pe când se maturizează, să aibă o atitudine relaxată şi de acceptare.

Malinois sunt buni cu copiii?

           Da, mai ales atunci când cresc împreună. Dacă nu sunt crescuţi împreună cu copiii, cât sunt tineri, trebuie să li se dea multiple ocazii să întâlnească şi să interacţioneze cu copii. Totuşi, nu uitaţi că este un câine relativ mare, foarte activ şi care reacţionează foarte repede. Ca şi cu orice astfel de câine, nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi cu copii foarte mici sau neastâmpăraţi.

Ce probleme de sănătate poate avea un Malinois?

           În general, sunt câini sănătoşi, cu o medie de viaţă de 10-14 ani. Totuşi, sunt susceptibili de displazie de şold – infirmitate moştenită genetic – deci este important ca atunci când cumpăraţi un pui, să vă asiguraţi că ambilor părinţi li s-au verificat şoldurile şi au certificate cu calificativ bun sau excelent. În general, crescătorii vor spune despre vreun strămoș sau de un baraj că ar fi OFA excelent sau OFA bun (OFA – organizaţia canină ortopedică). Dacă nu prezintă acest certificat, întrebaţi care este cauza.


6 Responses to “Despre Malinois”
 • MIRELA ROMAN June 17th, 2013 at 1:44 pm

  Buna ziua,

  Doresc sa achizitionez in acest an o fetita sau doua (2.5 luni).Am o proprietate de 3000 m deci o curte foarte mare. Am crescut de la 2.5 luni un rottweiler de exceptie de care am fost si inca sunt foarte mandra.Copilul meu are acum 13 ani…se tine bine , nu are nici un fel de probleme de sanatate …doar ca este mai domol si uneori il suspectam ca nu mai aude la fel de bine…
  El a fost al doile caine din viata mea.Primul a fost un pudel alb fetita luata de la “neica nimeni”…asa este cand nu ai experienta…. Fetita a fost de o rara frumusete….a jucat intr-un film facut de BBC la Buftea, a aparut pe prima pagina in Libertatea…a fost marea mea dragoste. A trait 7ani si jumatate( diabet insulino dependent…orbire…eutanasiere..JALE). Am jurat ca nu mai cumpar caine de la “neica nimeni” niciodata.
  Dupa ce am pierdut-o pe ea am achizitionat cu eforturi uriase un silver toy poodle(25 cm) si un dwarf white poodle (35 cm) din Berlin direct de la canisa.Cel mic are 1.9 kg si a preluat sefia si peste rottweiler.El nu se supara…il iubeste si il protejeaza sa nu cumva sa il raneasca.
  V-am spus pe scurt povestea mea pentru a va da seama cat de importanta este pentru mine achizitionarea unui caine de exceptie.
  Spuneam una sau doua fetite pentru ca simt nevoia sa ma sfatuiasca un specialist.Eu ma gandesc sa fie impreuna sa nu se simta singure atunci cand noi suntem la serviciu (pudelii stau numai in casa).Am program lejer dar totusi am serviciu.Sotul meu are si zile libere dar si zile cand pleaca la treaba.
  Vreau fete pentru ca oriunde face pipi rottweilerul cand nu este supravegheat se usuca tuia, bradul….Este tot vina mea pentru ca atunci cand el era mic nu era nimic in curte nici brazi nici tuia.Acum este o gradina superba. Pe pudeli i-am educat sa faca fiecare la locul lui.
  Astept cu nerabdare un raspuns si detalii despre pret.
  Cu stima,
  Mirela Roman

 • vali August 10th, 2013 at 1:34 pm

  de la cati ani pot dresa un malinois belgian?

 • Gabriel July 25th, 2016 at 5:14 pm

  Bună ziua.Am o întrebare.Vreau să cumpăr un cățel malinois.Acasă am două pisici mature. Se pot împăca? Va mulțumesc anticipat.

 • Alex October 3rd, 2016 at 10:27 am

  Am gasit o femela de ciobanesc belgian parasita , intr-o stare foarte proasta , e schiloada , si incerc sa o pun pe picioare , e foarte sociabila , parca am crescut-o de mica :)) , si dupa ce isi revine , as vrea sa o dresez , are in jur de 2-3 ani , va fi receptiva la invatat ???

 • Alexandru Bondar October 7th, 2016 at 10:55 pm

  Buna seara!
  Probabil ca se va adapta si va lucra cu un antrenament adecvat. Contactati-ne telefonic pentru detalii.

 • Alex November 27th, 2016 at 12:39 am

  Dupa aproape 2 luni cu ea , cateaua e foarte cuminte , respectuoasa , raspunde la comenzile : vino , aici , pleaca , stai , cateodata si cu sezi sau culcat , si vad ca nu ataca pe nimeni care intra in curte , se joaca cu el :)) , in contact cu alte animale , nu ii e frica deloc , iar daca animalul strain da semne de frica , e atacat de catea , si isi arata dominatia , sper ca luna viitoare sa nu i se mai vada coastele deloc , si sper ca.mi va aduce pe lume cativa puiuti ( de rasa ) ca sa vad cum e un raspunde un pui de malinois la dresaj ..

Leave a Reply

Menu
Contact
Newsletter
* = required field